AiR Hedvig Mollestad med bestillingsverk og bestillingskonserter
Den 24. Artist In Residence på Moldejazz, Hedvig Mollestad, får det svært travelt i uke 29. Hennes residency blir en av de mest omfattende noensinne, hun skal gjøre åtte konserter på seks dager.
Flere av konsertene er også nye prosjekter av stort format, det handler om både bestillingsverk, nyarrangert musikk og spesielt sammensatte bandkonstellasjoner.
Fire av åtte konsertee er lansert tidligere og nå offentliggjøres de fire siste; Bestillingsverket Liquid Borders som er åpningskonsert, hennes ny-arrangerte Østerdalsmusikk Revisited, Sky Music – Tribute to Terje Rypdal og hennes solokonsert som blir avslutningen i Molde Domkirke.
Til sammen 25 musikere fra inn- og utland vil bidra til dette blir en spektakulær konsertrekke.
Disse konsertene med Hedvig Mollestad er allerede annonsert:
Hedvig Mollestad & Colin Stetson Duo (Storyville 18/7)
Weejuns feat. Trevor Dunn (Teatret Vårt 19/7)
Hedvig Mollestad med Cortex (Teatret Vårt 20/7)
Hedvig Mollestad Trio feat. Nels Cline og Snah (Romsdalsmuseet 21/7)
Liquid Borders
Åpner festivalen med bestillingsverk!
Bestillingsverk er ikke noe nytt tema for årets Artist In Residence Hedvig Mollestad. I 2018 skrev hun Tempest Revisited som vant Spellemann, i 2019 gjorde hun Tingingsverket Ekhidna til Vossajazz som også vant Spellemann og året etter gjorde hun Maternity Beat til Moldejazz sitt 60-årsjubileum. Alle verkene er utgitt på plate og rost opp i skyene av et samlet kritiker-korps.
Årets åpningskonsert blir samtidig en urpremiere på et flunkende nytt bestillingsverk fra Mollestads hånd: Liquid Borders.
Med Liquid Borders tar Hedvig Mollestad enda et steg videre i det å skrive for orkester. Denne gangen har hun inkludert flere strykere, flygel, bassklarinett og en vokalist, i tillegg til å lage tekster. Hun ser for seg et verk uten den «loude» dimensjonen av et hardtslående komp, og leter etter en slags motsetning. Hun beskriver selv arbeidet slik: - Jeg leter etter ytterpunktene mine, og som AIR har jeg en unik arena å få vist dem på, uten at de trenger å bli tolket som en ny retning, men mer som et bilde av hvor mye jeg kan romme her og nå.
Om hva som har inspirert henne til dette verket sier hun videre: - Jeg har hørt masse på ensemblene til Jon Balke. Jeg har spilt med Jon i flere sammenhenger, men han som arrangør og komponist har berørt meg dypt, fra sitt særegne uttrykk med Magnetic North, Oslo 13, Siwan, og ikke minst gjennom hans verk for Trondheimssolistene og Trondheim Voices: «A World of Daugthers». Det gjorde så ekstremt inntrykk på meg å høre dette fremført, ikke minst satt i sammenheng med alt det andre han har gjort, og hvor langt ut han har bevegd seg fra sitt jazz-harmoniske uttrykk, og i mye større grad kombinert det med klassiske tradisjoner og besetninger. Det endret synet mitt på hva som var mulig å få til som jazzkomponist. En annen sentral inspirator er Trygve Seim, og da spesielt hans utgivelse fra 2000, «Different Rivers». En plate som har fulgt meg siden den kom, og alltid lagt i bunn i kraft av å skape en vakker melankoli med motstand, variasjon og uforutsigbarhet. Tilstedeværelsen til Sidsel Endresen på utvalgte parti på den platen har vært avgjørende for retningen på Liquid Borders.
Det er litt av et stjernelag av musikere hun har fått med seg til urfremførelsen av Liquid Borders. Residerende artist på Moldejazz i 2012, Jon Balke, og allestedsnærværende Sissel Vera Pettersen er to av dem som vil være med å sette sitt preg på denne konserten.
Sissel Vera Pettersen – vokal og sax, Emil Strandberg – trompet, Håvard Lund – bassklarinett og klarinett, Anna Lindal – fiolin, Eva Lindal – fiolin, Tanja Orning – cello, Jon Balke – flygel og synth, Ellen Brekken – kontrabass, Ingvald Vassbø – trommer, Hedvig Mollestad – gitar
Lyd: Johnny Skalleberg
Lys og video: Joffe Myrvold
Musikk og tekst: Hedvig Mollestad Thomassen
Østerdalsmusikk revisited
Ny versjon av en tidsmarkør i norsk jazzhistorie!
I 1975 kom en plate med folkemusikk fra Østerdalen, arrangert og spilt av norske jazzmusikere, blant andre Torgrim Sollid, Jan Garbarek – og Lars Martin Thomassen. Sistnevnte skulle 7 år senere bli far til årets Artist in Residence på Moldejazz.
Albumet het «Østerdalsmusikk» og ble startskuddet til Søyr, Torgrim Sollids store prosjekt, men det er også en viktig tidsmarkør i norsk jazzhistorie, og en plate som Hedvig har hatt et nært og kjært forhold til i hele sitt musikalske liv. Nå har hun valgt å røre ved sin Holy Grail, og vil sammen med et knippe fantastiske musikere gjøre tolkninger av et utvalg av låtene fra Østerdalsmusikk.
Her kan vi vente oss et vidunderlig stjernespekket ensemble som løfter på det vakre gamle materialet, gir det ny struktur og revitalisert verdi, nesten 50 år etter at jazzmusikere gjorde det første gangen.
Sissel Vera Pettersen – saxer, Torben Snekkestad – saxer, Fredrik Ljungkvist – sax, Emil Strandberg – trompet, Jon Balke – piano og synth, Trevor Dunn – bass, Ole Mofjell – trommer og Hedvig Mollestad – gitar
Sky Music - Tribute to Terje Rypdal
Stjerneband med stjernehyllest!
Terje Rypdal er en gitarist som har satt dype spor etter seg. Han påvirkningskraft har vært enorm og en rekke av dagens fremste gitarister har ham høyt opp på listen av forbilder. Det gjelder også årets residerende artist, Hedvig Mollestad. For denne nattkonserten i Teatret Vårt er stjernelaget av norske musikere som deltok på Rypdal-hyllesten «Sky Music» i 2017 koblet sammen med Nels Cline fra Wilco.
Konserten er med sittende publikum.
Siste gang Terje Rypdal spilte på Moldejazz var med Conspiracy-bandet i 2017. Det var det året han fylte 70 år. Samme år trommet plateselskapet Rune Grammofon sammen et stjernelag av musikere for å lage en hyllest-plate til Rypdal. Med på denne skiva var flere internasjonale storheter som Bill Frisell, Reine Fiske og Nels Cline. Sistnevnte var så stor fan av Rypdal at det er sagt at han som tenårig trålet platesjapper i LA på jakt etter hans siste utgivelser. Live har Sky Music-bandet kun gjort to konserter på Nasjonal Jazzscene Victoria med Gard Nilssen på trommer, Ingbrigt Håker Flaten på bass, Ståle Storløkken på «keys» og gitaristene Even Helte Hermansen og Hedvig Mollestad. En gjeng omtalt ved konserten på NJS som «den møreste indrefileten i norsk musikkliv».
En svært spesiell begivenhet blir det da når nevnte Nels Cline trer inn dette bandet for en hel konsert hvor de tre gitaristene blir stående på scenen hele tiden.
En mer verdig hyllest til Rypdal er det vanskelig å tenke seg!
Hedvig Mollestad solo - "Continuations"
En mektig avslutning på en mektig uke!
Hva er vel mer naturlig enn at årets residerende artist Hedvig Mollestad avslutter uka med solokonsert i Domkirka? På den åttende konserten på seks dager vil hun alene med gitaren takke for jobben og fylle kirkerommet med stemningsfulle toner.
«Jag skal fylle det her rummet», sa residerende artist Mats Gustafsson foran sin avsluttende solokonsert i Domkirka i 2015. Det er akkurat det Hedvig Mollestad også tenker å gjøre med sin konsert. Mens Gustafsson, som for øvrig har spilt mye med Mollestad, spilte akustisk vil Mollestad bruke gitar-riggen og sine vante effekter til å mane frem et sonisk univers med ulike lyd-planeter fritt svevende i kirkerommet.
Det er en sjeldenhet at Hedvig Mollestad gjør solokonserter. Arild R. Andersen beskriver en slik sjelden anledning på Kafé Hærverk; - Det låter som kvitter fra ukjent fugl, før Hedvig beveger seg langsomt tilbake til den mer tradisjonelle gitarverdenen igjen. Det er nettopp disse skiftene og kombinasjonene av lydlek og gitarsug som er styrken i forestillingen. En seig og hes bevegelse byr seg fram, og hendrixoide utsmykninger kler uttrykket. Hedvig Mollestad har en egen måte, slik gitarister av betydning skal ha. (...) Teften for det tøffe og dette instrumentets iboende kulhet! (...) Applausen er solid og velfortjent. Gitaristen har fylt det krevende soloformatet med egenkarakter.
Dette vil være en anledning for Mollestad til å ta soloformatet lengre ut enn hun noen gang har gjort før. Kanskje blir det også noe vokalt? Kanskje kan det dukke opp en gjest? Vær der!
Hedvig Mollestad – gitar